Info SALSA/ ZOUK

Dance Center Jolanda Ros biedt naast Stijldansen de volgende danscursussen aan:

– SALSA (inclusief Merengue en Bachata)

– ZOUK (Romantische Lambada)

Uitleg per dansstijl:

SALSA

De dans die zijn oorsprong kent in Cuba. De Salsa is ontstaan uit een mengeling van Latijns-Amerikaanse dansen en muziek. Het woord Salsa betekent letterlijk “sausje” en is een mix aan ingrediënten wat de “saus” een eigen karakter geeft. Van de dansen afkomstig uit het Caribische gebied, is Salsa op dit moment één van de meest populairste. Salsa kent vele ritmes (van langzaam tot zeer snel) en dansfiguren. Salsa dans je met z’n tweeën, echter hoef je hiervoor bij inschrijving niet persé een eigen danspartner mee te nemen. De Salsa cursus wordt aangeboden inclusief de Merengue en Bachata.

Merengue en Bachata

De Merengue en Bachata komen oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek. Merengue klinkt erg gezellig. Alleen al bij het beluisteren van de klanken, ontplooit direct het beeld van palmbomen, witte stranden en blauwe zee!! Net als de Salsa kent de Merengue vele ritmes, maar de wat meer “opzwepende” nummers zullen wat vaker te horen zijn.

Bachata (spreek uit als “ba-tjá-ta”) is een stuk relaxter. Bachata zou gezien kunnen worden als de “schuifel” dans onder de Caribische dansen. Velen denken de Bachata niet te kennen, maar bijvoorbeeld “Obseción” van Aventura (top 40 hit geweest) is een Bachata.

Ook de Merengue en Bachata dans je met z’n tweeën. In de Salsacursus voor beginners zal tevens de Merengue en Bachata worden geleerd. Dit omdat tijdens Salsa parties ook de Merengue en Bachata met regelmaat worden gedraaid door de DJ’s.

De niveaus voor de Salsa cursus (blok van 5 maanden) zijn: Salsa Beginners 1, Salsa Beginners 2, Salsa Intermediate 1, Salsa Intermediate 2, Salsa Advanced 1, Salsa Advanced 2

ZOUK (ook wel omschreven als Romantische Lambada)

De muziek Zouk (spreek je uit als “zoek”) is erg populair op de Kaapverdische Eilanden en de Frans-Antiliaanse eilanden Guadeloupe en Martinique. Echter kent deze Zouk als zodanig een sneller tempo, terwijl de Zouk muziek die wordt gebruikt om Zouk op te dansen met name de “Zouk Love” versies zijn. Hierbij ligt het tempo een stuk lager.

De Lambada komt oorspronkelijk uit Porto Seguro, een kustplaatsje in de streek Bahia, Brazilië. De Brazilianen zijn de Lambada ook op Zouk muziek gaan dansen. De versmelting van Zouk muziek met de dans Lambada heeft de Zouk als dans tot stand gebracht, heeft zich verder ontwikkeld en vervolgens een eigen karakter gekregen. De Lambada en Zouk liggen dicht bij elkaar, maar hebben toch hun eigen specifieke kenmerken.

De Zouk is een sierlijke dans waarin je meegesleept wordt met de beat van de muziek die afwisseling kent tussen lange “golvende” bewegingen en krachtige accenten. Zouk is een dans waarbij interactie tussen twee personen hoog in het vaandel staat.

De Zouk en Lambada zijn zeer populair in Brazilië, met name in Porto Seguro, Rio de Janeiro, Brasília, São Pãulo en Belo Horizonte, maar ook in Buenos Aires, London, Barcelona, Palma de Mallorca, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam etc.

Salsa feesten worden steeds vaker gecombineerd met Zouk feesten. Steeds meer Salsa dansers “ontdekken” hierdoor de Zouk, wat voorheen een vrij kleine scène was. Omdat de salsa scène in Nederland vrij groot is, is mede hierdoor de Zouk scène de laatste tijd sterk gegroeid!

De niveaus voor de Zouk cursus (blok van 5 maanden) zijn: Zouk 1 tot en met Zouk 10

Zouk dans je met z’n tweeën. Je dient je dan ook als koppel in te schrijven.

Reacties zijn gesloten.