Info ZUMBA/ ZUMBA Beginners/ SALSA/ ZOUK

Dance Center Jolanda Ros biedt op het gebied van de Midden- en Zuidamerikaanse dansen de volgende danscursussen aan:

- ZUMBA

- SALSA (inclusief Merengue en Bachata)

- STREETDANCE

- JAZZ DANCE

- FUN DANCE WORKOUT

- SOLO LATIN

- AXÉ

- ZOUK (Romantische Lambada)

 

Uitleg per dansstijl:

ZUMBA

Zumba is een dansworkout op opzwepende Midden- en Zuidamerikaanse muziek zoals o.a. Salsa, Merengue, Bachata, Reggeaton, Braziliaanse Samba en Zouk . Zumba dans je individueel in een groep en is bedoeld om je conditie te verbeteren en vet te verbranden. Dit middels het intervaltrainingsprincipe. We beginnen met een warmingup, vervolgens gaan we naar een hogere versnelling, waarna we weer even terugschakelen en daarna de hogere versnelling weer in gaan. Het is inderdaad vergelijkbaar met een auto, waar bij het continu hard rijden relatief minder brandstof wordt verbruikt dan bij een interval training (gas geven, afremmen en weer gas geven). De les wordt afgesloten met een cooldown!  Zumba vraag energie, maar geeft ook energie!! Wil je dansen op vrolijke, opzwepende en in vakantiestemming brengende muziek én een super workout hebben? Dan is Zumba écht iets voor jou!!

Oftewel: Party yourself into shape!!

 

SALSA

De dans die zijn oorsprong kent in Cuba. De Salsa is ontstaan uit een mengeling van Latijns-Amerikaanse dansen en muziek. Het woord Salsa betekent letterlijk “sausje” en is een mix aan ingrediënten wat de “saus” een eigen karakter geeft. Van de dansen afkomstig uit het Caribische gebied, is Salsa op dit moment één van de meest populairste. Salsa kent vele ritmes (van langzaam tot zeer snel) en dansfiguren. Salsa dans je met z’n tweeën, echter hoef je hiervoor bij inschrijving niet persé een eigen danspartner mee te nemen. De Salsa cursus wordt aangeboden inclusief de Merengue en Bachata.

Merengue en Bachata

De Merengue en Bachata komen oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek. Merengue klinkt erg gezellig. Alleen al bij het beluisteren van de klanken, ontplooit direct het beeld van palmbomen, witte stranden en blauwe zee!! Net als de Salsa kent de Merengue vele ritmes, maar de wat meer “opzwepende” nummers zullen wat vaker te horen zijn.

Bachata (spreek uit als “ba-tjá-ta”) is een stuk relaxter. Bachata zou gezien kunnen worden als de “schuifel” dans onder de Caribische dansen. Velen denken de Bachata niet te kennen, maar bijvoorbeeld “Obseción” van Aventura (top 40 hit geweest) is een Bachata.

Ook de Merengue en Bachata dans je met z’n tweeën. In de Salsacursus voor beginners zal tevens de Merengue en Bachata worden geleerd. Dit omdat tijdens Salsa parties ook de Merengue en Bachata met regelmaat worden gedraaid door de DJ’s.

De niveaus voor de Salsa cursus (blok van 20 weken) zijn: Salsa Beginners 1, Salsa Beginners 2, Salsa Intermediate 1, Salsa Intermediate 2, Salsa Advanced 1, Salsa Advanced 2

  

Streetdance

Streetdance is een verzamelnaam van dansvormen die niet zijn ontwikkeld in dansinstituten maar op straat. Het is een trendy dansvorm, die bij veel jongeren populair is door tv programma’s zoals so you think you can dance. In stoere choreografieën wordt er gewerkt aan coördinaties, isolaties, snelheid en funky streetmoves. Er wordt gedanst op populaire R&B en hedendaagse muziek. 

 

Jazz Dance

Lekker swingen op muziek… Als je daar eenmaal aan begonnen bent, wil je niet anders meer! 
In de jongste groepen ligt de nadruk op bewegen op muziek en jezelf durven presenteren. Op een speelse manier, staat dit in de les centraal.

In de andere groepen vormen techniek, conditie, lenigheid een belangrijke basis. Ooit gehoord van een ‘kick-ball-change’ of een ‘pas-de-bourree’? Je gaat het allemaal leren tijdens de lessen. Een les heeft altijd een vaste opbouw; je hebt eerst de warming-up, daarna ga je de spieren rekken en strekken. Een stukje kracht, conditie en techniek, tot slot ga je verder werken aan een choreografie.

FUN DANCE WORKOUT:

Fun dance workout is een cardio workout waarin muziek, entertainment en dans samen komen. We maken er een groot feest van! It’s the way you move! Je leert leuke choreografieën en je geniet van de makkelijk te volgen danspassen. Er wordt gedanst op verschillende stijlen zoals disco, hiphop, latin, reggaeton, modern en jazz. 

 

SOLO LATIN

Solo Latin is een dansvorm die sinds een aantal jaren gegeven wordt in Kampen . Veel mensen en met name vrouwen, wilden graag leren dansen maar konden geen danspartner vinden. Zo ontstond Solo Latin, een dansstijl waarbij je lekker in je eentje leert swingen op heerlijke latin muziek, waarbij o.a veel aandacht is voor techniek en styling. Je leert muziek en de bijpassende dansen te herkennen en zonder een partner nodig te hebben toch fijn te kunnen dansen op latin muziek. En het leuke is, de lessen zijn zo opgebouwd, dat je de passen ook eventueel met een partner zou kunnen dansen, mocht de gelegenheid zich voordoen. Hoe handig is dat!

Tijdens de gezellige en leuke leerzame lessen , komen er zeven verschillende latijns amerikaanse dansen aan bod;Rumba, Samba, Cha cha cha, Jive, Salsa, Merenque en Bachata.

AXÉ

Axé is een Braziliaanse muziekstijl tevens dans die begin jaren 90 is ontstaan in Bahia, een staat in het noordoosten van Brazilië. Axé is een mix van merengue, reggae, samba, salsa en de Afrikaanse trom. Axé is immens populair onder de Braziliaanse jeugd.Tot 2003 was de stijl alleen populair in het noordoosten maar de laatste paar jaar is het in heel Brazilië populair en dan met name onder de jeugd. Axé wordt veel gedraaid met carnavalen andere feesten, maar ook in de rest van het jaar. Het swingende ritme, de combinatie van instrumenten en de diversiteit van teksten maken de stijl tot vrolijke, temperamentvolle muziek. Axé spreek je uit : Ah-sh-eh en is een samba achtige  workout waarbij de eerste 20 minuten van de les een nieuwe dans wordt aangeleerd en de rest van de les andere Axé dansen herhaald worden. Het is een les waarbij iedereen meteen kan instromen, van jong tot oud. Er wordt flink met de heupen geswingt , zorg dus voor lekkere luchtige sportkleding en een handdoek.

 

LATIN4KIDS

Latin 4 kids is bedoeld voor kinderen van 6 tot 8 jaar en van 9 tot elf. In deze lessen leren de kinderen op vrolijke wijze de latijns amerikaanse muziek en dansen te herkennen en te dansen. Er wordt de hele les gebruik gemaakt van latijns amerikaanse muziek waarop de kinderen een salsa, merenque maar ook bijvoorbeeld een cha cha cha of een samba leren te dansen en af en toe komt er een stukje bollywood dansen  of afrikaanse dans voorbij. Ze leren de basispassen van alle latijns amerikaanse dansen , maar ook leuke choreografieen  op een liedje.  Latin 4 kids is een speelse voorloper van de Solo Latin.

 

ZOUK (ook wel omschreven als Romantische Lambada)

De muziek Zouk (spreek je uit als “zoek”) is erg populair op de Kaapverdische Eilanden en de Frans-Antiliaanse eilanden Guadeloupe en Martinique. Echter kent deze Zouk als zodanig een sneller tempo, terwijl de Zouk muziek die wordt gebruikt om Zouk op te dansen met name de “Zouk Love” versies zijn. Hierbij ligt het tempo een stuk lager.

De Lambada komt oorspronkelijk uit Porto Seguro, een kustplaatsje in de streek Bahia, Brazilië. De Brazilianen zijn de Lambada ook op Zouk muziek gaan dansen. De versmelting van Zouk muziek met de dans Lambada heeft de Zouk als dans tot stand gebracht, heeft zich verder ontwikkeld en vervolgens een eigen karakter gekregen. De Lambada en Zouk liggen dicht bij elkaar, maar hebben toch hun eigen specifieke kenmerken.

De Zouk is een sierlijke dans waarin je meegesleept wordt met de beat van de muziek die afwisseling kent tussen lange “golvende” bewegingen en krachtige accenten. Zouk is een dans waarbij interactie tussen twee personen hoog in het vaandel staat.

De Zouk en Lambada zijn zeer populair in Brazilië, met name in Porto Seguro, Rio de Janeiro, Brasília, São Pãulo en Belo Horizonte, maar ook in Buenos Aires, London, Barcelona, Palma de Mallorca, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam etc.

Salsa feesten worden steeds vaker gecombineerd met Zouk feesten. Steeds meer Salsa dansers “ontdekken” hierdoor de Zouk, wat voorheen een vrij kleine scène was. Omdat de salsa scène in Nederland vrij groot is, is mede hierdoor de Zouk scène de laatste tijd sterk gegroeid!

De niveaus voor de Zouk cursus (blok van 20 weken) zijn: Zouk 1 tot en met Zouk 10

Zouk dans je met z’n tweeën. Je dient je dan ook als koppel in te schrijven. Mocht je géén danspartner hebben, maar je wilt wel graag Zouk dansen, meldt je dan aan via het formulier “danspartner gezocht”.

 

Reacties zijn gesloten.